Upphörande av vård av unga
När barnet eller den unge vårdas enligt LVU är huvudregeln att barnet eller den unge ska återvända till hemmiljön så fort som möjligt. Har vård beslutats på grund av den unges hemmiljö ska socialnämnden minst en gång var sjätte månad överväga om vård enligt LVU fortfarande behövs och hur vården bör inriktas och utformas. Vården ska också upphöra senast när den unge fyller 18 år. Om vård i stället har beslutats på grund av den unges eget beteende ska vården upphöra senast när den unge fyller 21 år.
När vård med stöd av LVU inte längre behövs ska socialnämnden besluta att vården ska upphöra. För att vården ska upphöra krävs att de omständigheter som föranledde vården har förändrats på ett varaktigt och genomgripande sätt. Om vårdnadshavarna/vårdnadshavaren till
barnet eller den unge vill att vården ska upphöra kan han eller hon på egen hand eller genom ett ombud begära att vården ska upphöra. Vårdnadshavarna/ vårdnadshavaren har i och med detta rätt till ett offentligt biträde som kan ta tillvara vårdnadshavarnas/ vårdnadshavarens intresse i målet. Socialnämnden ska inom fyra månader inleda en utredning där de ska utreda om det alltjämt finns ett behov av vård enligt LVU. Om socialnämnden kommer fram till att det fortfarande finns ett behov av vård kan beslutet överklagas till förvaltningsrätten.
Advokaterna på LEX Advokatbyrå har gedigen erfarenhet av mål om omhändertagande enligt LVU och att uppträda som offentligt biträde i domstol. Läs mer under LVU.